Raskaus ja uniongelmat

14.05.2021
pixabay
pixabay

Ihana päästä vihdoinkin nukkumaan pehmeisiin lakanoihin. Jalat tuntuvat raskailta ja päivä on ollut pitkä. Silittelet kasvavaa vauvamasua ja hymyilet. Hetken olo on hyvä, mutta sitten tapahtuu jotain. Tunnet jokaisen rypyn lakanassa. Mietit, muistitko laittaa sähköpostin, maksoitko laskut, soititko ystävälle, lenkilläkin olisi pitänyt käydä. Onko vauva liikkunut tarpeeksi, liikkuuko se, supistaako? Sängyssä ei löydy sopivaa asentoa, on kuuma, vauva liikkuu vilkkaasti, supistelee, närästää, jalat ovat levottomat. Uni ei tule!

Uniongelmista kärsii melkein jokainen äiti jossain vaiheessa raskauttaan ja silti se tulee monelle odottajalle yllätyksenä. Uniongelmat voivat johtua raskausajan hormoneista, muuttuneesta vartalosta ja odottajan mielessä pyörivistä huolista ja murheista. Unettomuus, aamuyön heräilyt, levottomat jalat, närästys ja kuorsaaminen lisääntyvästä painosta johtuen voivat myös häiritä unta. Myös yöheräämiset esikoisen tai muiden lapsien kanssa voivat tehdä unesta katkonaisen. 

Pitkittyessään nämä ongelmat voivat johtaa äidin väsymiseen, jaksamiseen ja mielialaan jos asioihin ei yritetä vaikuttaa jollain tavalla.


Uneen voi  vaikuttaa positiivisesti

- Pidä säännöllinen unirytmi, herää ja mene nukkumaan samoihin aikoihin joka päivä

- Vältä päiväunia klo 15 jälkeen

- Rauhoita illan touhut ajoissa ja mene ajoissa nukkumaan.

- Rentoutumisharjoitukset, huolipäiväkirjan pitäminen

- Kerro huolistasi ja uniongelmistasi ystävälle, puolisolle tai neuvolassa

- Vältä ennen nukkumaanmenoa juomista, jos tiheävirtsaisuus on ongelmasi

- Vältä kahvia, varsinkin illalla.

- Syö pieniä aterioita riittävän usein. Syö hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja vältä rasvaisia sekä mausteisia ruokia jos närästää

- Nuku lievässä kohoasennossa ja kyljellään

- Lopeta tupakointi ja alkoholin juonti

- Venyttely ja kevyt kävely ennen nukkumaan menoa

- Liiku päivittäin, voinnin mukaan. Liikunta rentouttaa ja auttaa uniongelmissa.

pixabay
pixabay

Kasvava raskausvatsa

Muistan, kuinka itse olin ylpeä ja onnellinen kasvavasta vatsastani, mutta ne unet...  Esikoista odottaessa uni oli katkonaista ja varsinkin puolessa välissä raskautta hyvän asennon löytäminen tuntui haastavalta. Siinä vaiheessa huumorintaju ja vaaleanpunaiset ajatukset olivat harvassa kun heräsin monta kertaa yössä.  Itselläni auttoi se, että jätin kahvit juomatta, laitoin tyynyt tukemaan asentoa, liikuin säännöllisemmin ja otin päiväunet :)  


Voin auttaa ja opastaa sinua raskausaikaan liittyvissä asioissa, erityisesti liikunta- ja ravitsemusasioissa. Ota rohkeasti yhteyttä!


<3 Sari


pixabay
pixabay