Painokontrolli ahdistaa

03.03.2022

Moni äiti saattaa kokea painoasian henkilökohtaisena, arkanakin aiheena. Tilanne aiheuttaa ahdistusta, noloutta ja monenlaisia muita tunteita kun pyydetään menemään vaa`alle neuvolassa. Olenko ehkä liian painava, liian hoikka, onko painoa tullut liikaa vai liian vähän? Painokontrollointia saatetaan luultavasti tämän takia pitää jopa turhana, "kyttäämisenä" sekä syyllistävänä asiana.

Huomaan helposti ja moni äiti myös kertookin avoimesti, jos painoasiaan liittyy ahdistusta. Näistä asioista on hyvä puhua. Tarkoitus ei ole syyllistää äitiä. Asialle on selitys, jonka yleensä kerron äideille.

Paino katsotaan ensikäynnillä sen vuoksi, että on lähtöpaino, johon verrataan raskauden aikana tulevaa painoa. Lähtöpainon ollessa ylipainon tai lihavuuden puolella, tehtävämme on edistää terveyttä sekä ennaltaehkäistä sairauksia. Toisin sanoen vaikuttaa mahdollisiin riskeihin, jotka voivat vaikuttaa raskauden kulkuun, synnyttämiseen sekä äidin ja vauvan terveyteen. Näitä vaikuttamiskeinoja ovat tietenkin terveellisistä elämäntavoista puhuminen sekä useimmissa tapauksissa sokerirasitukseen ohjaaminen alkuraskaudessa tai myöhemmin. Alipaino voi puolestaan olla riski ennenaikaiselle synnytykselle tai vauvan pienipainoisuudelle.

Neuvolakäyntien jatkuessa arvioidaan, onko turvotuksia, miten vauva kasvaa. Toisin sanoen voiko äiti ja vauva hyvin. Painon mittaaminen on tärkeä osa tätä arviointia, kohdunpohjan mittaamisen lisäksi. Katsomme viikkopainonnousun sekä kuinka paljon yhteensä on tullut painoa raskausaikana. Painonnousu on hyvin yksilöllistä. Toiselle äidille saattaa tulla vain vähän painoa ja siitä huolimatta vauva kasvaa hyvin. Joku toinen saattaa puolestaan saada hyvinkin paljon painoa ja jättää suurimman osan sitten synnytyssairaalaan synnytettyään.

Liian vähäinen painonnousu voi kertoa esimerkiksi siitä, ettei istukka toimi kunnolla, tai äidillä on pahoinvointia eikä hän syö tarpeeksi tai saa tarpeeksi ravintoa oksentelun vuoksi.

Liiallinen painonnousu voi puolestaan kertoa turvotuksesta (varsinkin kesällä) tai siitä, että vauva kasvaa liian nopeasti, lapsivettä on runsaasti. Lapsiveden määrä ja turvotus voivat antaa myös vihjeitä mahdollisesta riskistä esimerkiksi, kohonneeseen verenpaineeseen, raskausdiabetekseen, raskausmyrkytykseen tai vauvan kehityshäiriöön. Nämä merkit eivät kuitenkaan aina automaattisesti tarkoita sitä, että jotain häiriöitä olisi. Tehtävämme on arvioida tilannetta monelta eri kannalta, mutta ennen kaikkea äidin, vauvan ja perheiden parhaaksi.

Neuvolatoiminnan myötä moni asia on muuttunut siitä, kun synnytettiin saunassa tai pellon laidalla kesken heinätöiden. Keskenmenot, äiti- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet huomattavasti. Neuvoloissa tehdään tärkeää työtä perheiden hyväksi. Toivottavasti kenenkään ei tarvitsisi kokea painon mittaamisesta ahdistusta.